Thursday, June 15, 2006

oz oz oi oi...

selamat pagi sume..hoho...
jike dilihat kepade playlist sebelah kiri, dh ade 3 lagu yg baru ditambah secare serentak..
lagu yg 1st adelah lagu green and gold, merupakan pemenang rancangan song for the socceroos. peserte2 dari seluruh Oz bertanding mencipta lagu utk dijadikan sebagai official song utk socceroos di WC06.
lagu kedua pule adelah lagu here come the socceroos, merupekan lagu 1st runner-up, kalah kepade green and gold. lagu ini lebih santai dan berunsurkan humour, lg bes dr green and gold yg mempumyai lyric yg xbermutu tinggi.
lagu yg ketiga adelah waltzing matilda. jika diusha, ade tertulis disitu national anthem.utk pengetahuan semua, Oz mempunyai beberape lagu yg dianggap national anthem. yg diketahui umum adelah advance australia fair (yg selalu denga dlm upacara2..yg official r).waltzing matilda pula merupakan lagu yg xofficial. ade lagi lagu2 lain yg dikira sebagai lagu xofficial. jika dikaji lagi (bagi mereka2 yg rajin...), lyric advance australia fair telah dibuang 2 rangkap, yg mana rangkap2 itu begitu bersemangat british (xseswai sbb kat oz nih greek lg ramai)
so, kepade yg berkenaan, silelah membuat kajian dahulu sebelum membuat sebarang kenyataan...

terima kasih daun keladi...

ps: xperlulah aku meletak sebarang link..sile carik sendiri ye...

18 comments:

eeejump said...

hmm...mahu tahu nape green n gold dpt 1st? die setat ng didgeridoo. sbb tuh aku rase die menerime undian abo2 semesta alam.

*ps: jike blom mengetahui, sile berwiki, gugel, mahupun answers.com utk mengetahui apekh itu didgeridoo

ihsan_huhu said...

hoho...die mengambil hati abo..pandai main...
tp lagu tuh sedap kalau dinyanyikan indoor dgn org yg ramai sambil melompat2...

Anonymous said...

initially, aussie guna lagu god save the queen. but after 1974, diaorg ada 2 choices, whether waltzing matilda or advance australia fair. waltzing matilda nearly became the national anthem, but they chose advance aussie fair. waltzing matilda tu more to historical song bcoz dia cerita psl gallipoli incident, rather than lagu utk australia.lagu tu dicipta untuk memperingati apa yg jadi kat gallipoli in 1915. besides that, advance aussie fair yg dimainkn waktu official events, rather than waltzing matilda. kira waltzing matilda tu lagu bahtera merdeka la, bukan negaraku. tp, aussie ramai suka lagu waltzing matilda sbb lyrics dia touching.
p/s: sila guna source selain wikipedia.
http://www.hamilton.net.au/matilda.html

ihsan_huhu said...

en anonymous..npk gayanye anda sudah melakukan research yg mencukupi...
bagus lah.. lain kali research dulu baru buat statement. berdasarkan research anda, adekah waltzing matilda gugur taraf sebagai national anthem? adekah aku ade tulis ia sebagai lagu official? dan adekah aku ade sebut aku merujuk wikipedia?? jgn terlalu emosi dalam mempertahankan diri wahai en anonymous.
seingat aku, aku mmg XPERNAH guna wikipedia sbg backup kepada fakta. maaflah en ANONYMOUS, ANDA SILAP ORANG!!

ihsan_huhu said...

owh, lupe nk kasik tau, aku dh hapal pon advance australia fair itu mase melbournew commonwealth arituh...

eeejump said...

Wahai Encik anonymous yg bijaksane lagi byk mencari website, Rasulullah dakwah pon x pakai topeng. Kalu Rasulullah anta surat ke raja2 negare len pon Rasulullah gune cop kt cincin die biar org tau yg surat tuh mmg btol2 dr Rasulullah. Ni kan pulak nk btolkn maklumat psl lagu yg x membuahkn amal ni, bgtau je la sape ko. Skrg ape masalah ko? Dtg blog org, sound2 post org, x cukup ng tuh blagak pawe dgn ilmu ko yg lebeyh dr ktorg yg x brape bijak nih. Cukup aa tuh, aku tanak lebey2 sbb org yg ble berbalah die melebey2 nih ciri2 munafik (sile btolkn ktorg kalu silap ng ilmu ko yg lebey dan website2 hebat ko tuh tuh wahai Enik anonymous). Yg dh lps tuh lps aa...ktorg tanak tau pon sape ko. Gune la identiti sendrik lps nih, brani tanggungjawab la ng ape yg ko ckp. Kalu terkecik ati aku mintak maaf. Kalu x puas ati lg klik la name aku utk mengomen2 sakan di belog aku pule. Wassalam

Anonymous said...

korg mmg xleh ditegur ke? aku hanya ckp waltzing matilda tu bukan ausralian national anthem. korg ckp aku ckp xbuat research la, apa la. aku xemo pun. aku ckp berdasarkan apa yang aku tahu. mmg benda ni xmendatangkan amal. tp, apa salahnya kalau tegur, berdasarkan apa yang aku tahu.
encik ihsan_huhu dan en eejump, terima kasih banyak2. aku bukannya nak tunjuk pandai ke apa. just want to say something. apa guna wujudnya comment corner ni, kalau kita tak boleh mengomen. ok. wassalam.

ihsan_huhu said...

haha... dah2..jgn encik2 bergado2 atas perkare yg xmembuahkan amal (tapi ade pekdah gak)...baik p petik ceri mcm mat tek.
pertame2nye, aku ingin berterimekasih kepade en anonymous atas kesudian membaca dan mengomen di blog ini (kl buleh nk je aku hantar hamper ke...tp xdek alamat r lak..). yg kedue2nye terime kasih jua atas kesudian menyumbang maklumat di sesi mengomen.sememangnye aku yakin en anonymous nih sudah dok Oz lg lame dr kami2 ini (aku n eejump esp), maka en anonymous (leceh tol nk eje..) sudah pasti lebih terel dn sedia maklum dgn negara kangaroo ini.TAPI, marilah kite lihat konsep national anthem itu sebnanye. dlm kebanyakan website (xexpect sape2 p library research), byk yg ckp Waltzing Matilda adelah national anthem, selain dari advance australia fair (bak kata bush 'human n fish can coexist').maka dengan itu komentar en anonymous yg terawal telahpon xbuleh digunapakai.lalu tindakan en anonymous membacking komen asal dah pasti fruitless (spt menegakkan benang yg basah (atau menegakkan jari tengah dihadapan ibubapa..hehe).mungkin ape yg dimaksudkan oleh natioinal anthem itu sendrik adelah lagu nyanyian seluruh penduduk dalam negara...MUNGKIN..aku pon tatau, tp STILL ia sebuah national anthem. bukanlah aku xmenerime komen,tp silelah lebih berhati2.en eejump juge, harap dapat mengawal perasaan agar xmendapat dose kering.
tp pada pendapat aku r, sememangnya en anonymous masih kurg mereaserch seblom mengomen (yg 1st). dan en anonymous masih xmenjawab soklan2 yg aku kasik.
kl silap terimalah kenyataan...or PROVE ME WRONG..

manusia said...

internet argument.
serious business.
verily.

eeejump said...

encik ano (aku ponn da fedap eja...) juge cube melarikn diri dari menjwp dakwaannye mengenai penggunaan wiki oleh encik ihsan_huhu. sungguh hebat teknik larian yg digunakn iaitu dgn kaedah melupakn kisah lalu dan terus mengomen dgn harapan org terlupe. aku mule merasekn encik ano (harap tidak tersinggung sane dipendekkn) sudah lame bergiat dlm dunia media dan kewartawanan dan sgt arif dlm memutar-belit. tp percayelh putar-belit che nas tentang tudung pendrive azad juge mampu diselesaikn.

ihsan_huhu said...

en mahadewa manusia..apekah yg anda cube ckpkan? kami xmengerti. dan en nisam juge...ape yg berlaku kpd tudung pendrive tsbt?

Anonymous said...

3 orang OZ bertelagah, maka datanglah org UK pendamai suasane. aku rasa semua pun ada ilmu2 sendiri. share je la, watpe nak gado2. patu ada soalan jawab. sape2 salah, betulkan. Kalo ada soalan yg ditujukan, encik Anonymous silalah jawab. Encik ihsan_huhu pulak, kenelah chill, kewl~. encik nisam (apa nak tego ko eh...). hang pulak ungkit2 tudung pendrive aku! hampas debu betul....

azad said...

alamak.....aku seperti diatas jadi anonymous pulak......terlupa letak nama...itu saye ye...azad

ihsan_huhu said...

aku so far masih dlm keaadan chill dan kewl~~, tiada kata2 kesat dilemparkan lagi...sopan sungguh aku ini..hahaha..
kami xbertelagah...jgn salah faham..

orangan said...

ha ha ha.. kijam kah aku bergelak di atas komentar2 diatas?

orangan said...

erk ades.. terase berdosa plak..ades maap ye smue yg terlibat... ades.. patut kene bg salam sblm menyampuk td..

ihsan_huhu said...

xpe..sape2 berhak mengomen..dasar demokrasi tanpe parlimen nih..hoho

Zacharias said...

Actually, Right now, i think i would like to make a defamatory remark about people who use the nick ANONYMOUS with the intention of hurting people's feelinglah, pukul curi and defaming... kononnyalah!! tapi tak nak mengaku sapa dia. Takut apa?
I am here, for everyone too see. Bak kata orang Melayu " Walaupun teloq i kecik , at least ada gak teloq!" Hey, Maybe when you file a defamation suit i can finally see who you retards are... OR MAYBE YOU YANG TAKUT KENA SUE!!!
Here it is...
ANONYMOUS ni are bloody low life cowards-chicken with birdflu shit- good for nothing - worse than excrement and seriously, you must be the dumbest people on earth pasal you fail to realise that what you think or say doesn't matter, because you have no presence no being and obviously you do not believe in what you say because you will not commit your name to it. In short you are NOTHING. If you are brave enough to voice your opinions than show yourself be ACCOUNTABLE. you make me wanna vomit fluorescent green phlegm.

So kalau mahu berdiskusi janganlah datang mu anonymous. at least bagilah e-mel ke kalau berani nak bersuara lantang. Kalau tak memang macam Harum sundal la lu.

-dipetik dari blog afdlin shauki