Wednesday, June 28, 2006

AKUM? BUTUH?


Subject: Jika Kamu seorg Muslim.....tahukah kamu apa makna "AKUM"..
>> Perkataan 'AKUM' adalah gelaran untuk orang2 Yahudi untuk orang2 bukan
>> yahudi yang bermaksud ' BINATANG' dalam bahasa Ibrani. Ia singkatan
>> daripada
>> perkataan 'Avde Kokhavim U Mazzalot' yang bermaksud ' HAMBA2 BINATANG DAN
>> ORANG2 SESAT'.. Pada zaman dahulu, orang2 Pagan menyembelih binatang
>> untuk
>> bintang yang dianggap tuhan. Orang2 Yahudi menggelarkan binatang itu AKUM
>> sehingga nama itu lekat pula kepada orang2 bukan Yahudi kerana mereka
>> dianggap seperti binatang dalam ajaran mereka. Adalah lebih baik jika
>> kita
>> menggantikan perkataan akum tu kepada salam=peace dlm bahasa arab.. Namun
>> adalah lebih afdal jika kita menggunakan Assalamualaikum w.b.t secara
>> keseluruhan... Jika anda sayangkan umat Islam,adalah lebih baik anda
>> sebarkan kepada kawan2 yang lain..
>>
>> wallahua'alm

this is my personal opinion of things such as above: this is just a crap, piece of shit of the internet shits.surely it is not totaly a crap (look at the highlighted part) i feel really annoyed as i receive a lot of forwarded msg such this. whith no reference or anything how on earth somebody can believe such shit, n keep on forwarding.(yg fwd tuh pn bkn budak2 bodo..)

owh..now im using offensive language... ohoho...so what? words are made to be used, isnt it?
clear stupidity in above article:
1)no reference etc
2)no author
3)since it is in bahasa ibrani (wooo~~), how can we know they use ABC (Avde Kokhavim U Mazzalot') for thier written language?
simple example: camne parti islam malaysia buleh jadik pas bukan pis? nih bahse arab, ibrani aku tatau...
4).......dunno.....

kesimpulannye, adelah lagi baik wat camnih "jika anda seorg muslim, berikan salam yg penuh" (gunekan perkataan sendiri)... lg mudah dn senang n xpayah susah2 bukak history books or ibrani dictionary........

in this case, same la mcm aku ckp kat org indon.... "tahukah anda butuh itu #$$#%#%?" (butuh dlm bahse indon bermaksud perlu, eg: aku membutuhkan bantuanmu..)
bukan aku nk menggalak org supaya berasa senang n hepi utk gune AKUM (aku pon xpnh gune, either aku kasik salam penuh or xkasik langsung lalu disound oleh en muis), tp sedikit sebanyak AKUM ini difahami umum dlm masyarakat kita sbg pengganti assalamualaikum in text (ade gk makhluk2 yg gune dlm percakapan), which is not good, yet not that BAD!!
ps: ade org kate tu AKUM itu sbg syarat or shortform... so buleh la pkai...npk niat individu tsbt... n aku still amik moral drpd 'cerita' diatas...

sori kpd sape2 yg rase dioffense ... gunela otak yg bijak tuh b4 fwd bende2 uncertain camnih.... mungkin betol, tp aku hanye caye kl ade reference yg cukup....korg nk caye ke x sukati korg r... wassalam

40 comments:

a slave of Allah said...

people are different, they might not think like you do, they might not act like you do. they have their own reason behind it.

ihsan_huhu said...

owh ic..then give the reason. qul haatu burhaanakum in kuntum soodiqin...(byk dlm quran).
n i didnt expect people to act like me or think like me... bosan la dunie kl sume camtuh.
n satu ag, kl nk wat cite yg ade iras2 cam xlogik or buleh dipertikaikan kesahihan, silelah gune watak2 spt sangkancil, sangbuaya, tudung saji, keluang man dan sebagainya... maka org xkan mempertikaikan kesahihan cerite tsbt n org akan terima moral cerite tuh tanpe byk soal

manusia said...

samalah spt citer yg pasal april fool aritu.. sbbtu aku jarang fwd2 nih..

ihsan_huhu said...

a slave tuh bunyik mcm one way la, aku rs servant lg seswai...bcoz kite berkhidmat utk allah n get something, kl servant tuh mcm hambe2...kebajikan kemane2 pon xtentu...no hard feeling

a slave of Allah said...

berkhidmat utk Allah? hmm.. ape yg kite buat yerk?

ihsan_huhu said...

yer2..bende2 spt en manusia kasik tuh r yg memburukkan imej org islam... wat malu je... satu ag "ariel sharon kate org islam xkan dpt klhkan israel sekirenye jumleh org solat subuh xsame mcm org solat jumaat"
lg bodo
1) xpasal2 buleh kene saman ngn sharon, xpnh lak masuk paper or brite die ckp camtuh.
2) xkan la yahudi bangsat tuh bodo n baik hati sgt nk kasik tau kelemahan diorg
so, ckop r diperbodohkan oleh org islam sendrik

ihsan_huhu said...

beribadat tuh bukan berkhidmat ke? berperang? belajar?

ihsan_huhu said...

mmg beribadah=memperhambakan diri... tp dlm konteks hambe... kebajikan die ikut tuan die r nk jage ke x... berlainan sekali dgn allah. die kate jike kite membantu dlm jalan allah maka allah akan bantu kite..ini same skali bukan konsep hamba... if i have a slave... i can just ask him to do my works without giving him anything as return... sp die mati pon xpe..

a slave of Allah said...

maaf saye tak belajar bahasa arab. tak tau ape yg awak mansudkan. my opinion b4 act nk ckp, org yg foward tu maybe ade reason die sndr, i takde nk kate btul perbuatan dia, sbb mmg takde hujah kukuh pon utk perkataan akum2 tuh. but let say die mmg fikir bende tu btul and just want kawan2 die utk mendapat manfaat darinya adakah teruk sangat perbuatan itu..

a slave of Allah said...

thats why people are different, you can regard yourself as a servant..
for me, hamba Allah.. seorg hamba akan berasa syukur di atas apa pon yang diberikan oleh tuannya, Allah boleh bg saye disease walaupun saye tolong islam sebanyak mana pon.. and adakah saya perlu marah? am i slave, hidup ini sudah cukup nikmat, apatah lg nikmat islam..

manusia said...

connection closed

ihsan_huhu said...

adekah nikmat islam itu bukan satu pemberian?

ihsan_huhu said...

tidaklah terok perbuatan beliau... tp kasik lah contoh yg bijak sikit...

a slave of Allah said...

im my opinion, khidmat kpd Allah maksud kite melakukan sesuatu utk Allah.. sy tak rase beribadat sebagai khidmat terhadap Allah, saye beribadat ke tidak ke,Allah tetap Agung Allah tetap Berkuasa.. beribadat kerana diri sndr takut akan dimurkai Allah kalo tidak buat and berterima kasih atas ape yang telah diberikanNya..

ihsan_huhu said...

camnih r..berkhidmat utk ibubapa. kl kite xberkhidmat utk ibubapa...adekah ilang kelayakan mereka sbg ibubapa? adekah tetibe diorg hilang kekayaan diorg? n tetibe diorg lak yg jadik anak n kite xpasal2 jadik ibubapa?

ihsan_huhu said...

aku bukanlah alim sgt, tgk tajuk blog n nick aku pon xdek melambangkan keislamican, tp ape yg aku tahu hubungan manusia-tuhan bukanlah sekadar one-way relationship...

a slave of Allah said...

owh utk yang atas tu, saye just memberi opinion sndr..
"yg fwd tuh pn bkn budak2 bodo"
tu jer. they might think different, mmg a awak boleh nk pikir camtu. but for them, adilkah kite menyinis sebegitu diatas niat baik utk memberi tau.
well honestly, im also pissed of sbb terlalu byk msg2 foward2 camtu but well biar, depa ade hak. kalo saye tanak terima tidak saye buat hujah berdasarkan itu.

a slave of Allah said...

saya pon tak alim. just memberi pandangan. nk kasi contoh yg bijak tak berape reti, but bukan smue contoh yang awak kasi tu bijak act. ada juge yang saya tak faham. bijak pada saye mungkin tidak bijak pada awak.

ihsan_huhu said...

adekah bodo itu terlalu sinis? ohoho... cbe ketepikan emosi n see the point.. samaada bodo, bangang, bahalul, mangkuk..same je sume maksud die... kl die ade hak..apsal aku xdek hak pulak? n apsal nk biar sesuatu yg diragukan?byk ag bende yg xdek ragu2 yg buleh diforward... kasihan sungguh rakan2 ko

manusia said...

sbb tu ihsan tak letak nama... dier letak "yg fwd"..

ihsan_huhu said...

kan saye dh ckp td... if ade yg xbijak ckp ler... qul haatu burhaaanakum in kuntum soodiqiin..(berikan bukti kl kamu org2 yg benar)..saye open... nk kondem ke ape ke...tp kl aku pulang buah keras harap buleh terime seadanya. aku nk kne stadi ...esok exam...silelah komen2 dengan ape juge cari agar mesejnye JELAS...xyah berpantun2 or gurindam... nnti aku reply kl aku ade mase

eeejump said...

AKUM - Aku Kepingin Untuk Makan. Kalu aku kate tuh maksud AKUM kt org arab ke yahudi ke, tanpa reference...x ke korg rase nk gelak2? Kamon la...people can make up bejuta2 phrases yg dpn die ade AKUM. Meh aku bg bbrp lagi kalu x cukup: AKUM - Azad Keeper Unversiti Malaya, AKUM - Aaron Kerap Urut Meor. Kl aku aku gune ASKUM, ape maksud die dlm bhs ibrani? Aku pon tatau...nnt ade la kot org2 yg carik maksud askum plak dlm bhs ibrani, sepanyol, france etc. So, tgk konteks la ble mende tuh digunekn. Len aa kalu ko mmg org yg fasih gle2 bhs ibrani, maybe bende tu make sense la. Kl pk logik pung, ade ke org nk setat chatting dgn 'Hamba2 binatang dan org2 sesat, wat pe tuh?' Ade ke org ble abis chat kate 'Ok aa, gerak dulu. Hamba2 binatang dan org2 sesat'? Bg aku kalu kte faham AKUM as Assalamualaikum, x yh aa nk menggelabah2 fowed2 mende bkn2 nih. Xde la menyapot org yg gune akum, tp rimas aa dpt msg yg ntah dr mane ujung pangkalnye. Utk sape yg x slese ber'akum', gune la Assalamualaikum, sbb konpom ia lg elok. Harap2 mende2 karut camni xde menimbulkn ketegangan sesame umat. Wallahualam.

ihsan_huhu said...

tu dia en eejump yg insaf dan menunjukkan cara suami misali..hahaha

a slave of Allah said...

sbb awak open la saye berkomen. saya tidak kisah buah keras yang mungkin dipulangkan, sbb tu adalah my opinion, u're free to have ur own. and kalo saye rasa hujah awak btul i'll accept it.

ihsan_huhu said...

camtuh r bgs...xdek hal...aku pon terime seadenye.. mmg aku nyer bahse agak xmelayu yg bersopan santun, but aku rs lg efektif n lebih mesra...haha... kl ade bende yg salah buleh r sound..kasik contoh skalik... sbb aku rase aku leh tego org n sedie difire balik sbb tuh r aku berani membuat post2 sebegini...br menarik... nk jage hati sume org susah r

a slave of Allah said...

aisey, saye cume ingin memberitau bahawasanya manusia itu berpk lain2 [bukan manusia yang berkomen tp manusia secara general]
saye tak berkate pengfoward tu melakukan perkara yang baik.. but yet saye tidak ingin mereka dikatakan "yang foward tu bukan budak2 bodo" sbb in MY opinion, they might have their own reason. yela. kut2 depa berpk bahawasanya kalo depa foward, depa telah melakukan satu amal yang baik yang bakal dihisab oleh Allah sbg satu pahala. who know? tu jer
slamat menghadapi exam, ihsan_huhu..

orangan said...

erk.. byknye komentar.. hoho..

ihsan_huhu said...

iyer2..aku pon sudah menimbangkan perkara tsbt sebelom membuat post ini... bukan suke2 hati je nk tulis ikut sedap mulut. ye, amal kl betol, tp yg betul hanye moralnya sahaje..sbb tuh r aku ckp y not straight to the point, kan lg bgs... xyah r susa2 nk wat jalan cite bg org npk..."wooo...trok nye" mmg sensasi, tp mungkin last2 membawak fitnah.
tq n selamat ke melben kepade en eejump

Zacharias said...

nih abang dia mai. sat gi, pak dia mai pulak..

1) aku dari dulu tak gemar orang dok forward benda2 camni. ntah la, awat takleh pikir. maybe la IQ orang lain2 kot.

so what? kalau camtu, awat tulis assalamualaikum? kan salah tu. kan banyak ulama tak kasi tulis bahasa arab dengan rumi. jadi, guna la huruf arab.. haa, guna la, guna..

jadi, kita tak mampu guna arab, guna bahasa rumi, to represent idea salam yang kita bawa. masa berubah, orang nak memendekkan cara penulisan. contoh: tulis n represent end, gtg: got to go, etc: etcetra, dsb dan sebagainya.

SEMUA orang tau, kalau orang tulis akum tu, dia tak berniat nak cakap 'ko ni binatang', melainkan salamlah jua, sebab dia tak cakap ibrani pun. interestingly, mana kita tau tu bahasa ibrani, sebab yahudi sekarang cakap hebrew. setau aku, yahudi zaman nabi isa pun cakap aramaic, yang tak sama dengan bahasa hebrew yahudi sekarang.

kalau kita tulis SLM, mana orang tau tu salam? tak sulam? sulaiman? salim bachik? etc? the point is, ada common understanding, yang membolehkan kita guna sesuatu perkataan tu dalam satu2 masyarakat. jadi, of course la benda tu ada boundary dia, dalam satu2 masyarakat. so what's the big deal?

aku bagi contoh lain: HRM.. haram ke? human resource menagement ke? harum ke? haa semua tak sure, jadi kita tak boleh la pakai... sebab orang tak faham

it doesn't matter how you spell it, as long as you know the message behind the alphabets..

a slave of Allah said...

:D setuju..

a slave of Allah said...

hmm pendek sangat plak. adakah abg die meTujukan ini utk saye atau general? kalo general tidak perlulah saye menerangkan lg.. kalo utk saye bolehla kirenye saye menjelaskan n mendefend pendapat sndr.

ihsan_huhu said...

kite assume utk sume org, kecuali harun salim bachik...hahaha

orangan said...

tuan rumah.. o tuan rumah.. apekah koneksi antara bendera pas ngan topik akum itu? hoho

manusia said...

tgk entry tersebut.. point nombor 3

ihsan_huhu said...

en manusia mmg pantas memberikan jawapan...hooohoho

orangan said...

tu point picisan jer...

Zacharias said...

orait ape, ada gak point. dari sembang takde point. oh. saya tulis tu untuk umum je.. umum

ihsan_huhu said...

btol2...point blank tuh pon point gk..

cari said...

PAS adalah singkatan diambil dari tulisan jawi.

ihsan_huhu said...

adoi2..lame dh xdek org usha dh post nih..
anyway, dah ade org tego dh psl jawi tuh... huhu.. bukan arab..aku silap tulis tp malas aku nk btol kan.. cool k~~