Sunday, January 12, 2014

tak jadi berkayak

So i've decided to get back to regular* blogging, just so that i can amuse myself in 10 years time reading all the stuffs i did.

1. work

a new, fresh grad, blonde, physio started just after xmas. while i think she's too keen to start work, i don't really mind it, at least she's keeping work interesting, and relatively easier. good on her.

2. Cycling

went cycling up Mt Mee yesterday, the weather was nice, the climbs were hard especially along Jackson Rd got me puffed and struggling for air. spent a while resting at the Dahmongah Park Lookout sambil termongah-mongah on the way back, i opted for a longer route on Cammpbells Pocket Rd, i was  gripping hard on the brake lever and wished that the brake will not fail. the descent was nothing short of deadly; narrow road, steep descends, sharp corners, and you can see straight down the cliff. i was shivering from the thrill,  will do it again when i feel like i am due for hard climbs nevertheless.

A to B, it's not that hard isn't it?

3. football

my spell with the indoor soccer competition in Caboolture is over. the team was struggling to find players each week, thus we are expelled from the competition. i always find it very funny when people who think they are superstars; who can do a few fancy footworks, but has poor work rate and malignant fitness level (just another way of saying fat ass, but obviously i am very polite), telling me how to defend. if you play indoor 4-a-side, you don't have to fucking man mark, it is much easier to mark by area. and if you do not track back, do not even talk to me.

and i started playing football with Rohingyans last friday. it was showery but we had fun, a lot more fun. and it's bloody FoC.

4. other stuffs

i am suppose to be at the MBBC Outrgger Canoeing club this morning, but for some reason i didn't feel too well, so i will start at the club next sunday.

my first ever accident; i hit a housemate's tail light when i was reversing another housemate's ute. now i will need to find a replacement. the cheapest i've found so far is $160, so if you've got a spare, or if u know where to find a cheaperer Holden Colorado tail light, please let me know. $160 is quite a lot for a broken ego.

i'm drowning in paperworks for my PR application. i will be spending money like never seen before.


well, there you have it, the first entry of 2014; two weeks late and still not any better.

*regular there is just for motivational purpose, it might be changed to occasional later

Sunday, December 08, 2013

syok sendiri

syok pulak aku baca post2 tahun lepas. aku ada buat draft pasal balik pilihanraya haritu, tapi sebab malas ( dan kalah), aku biar aje lah draft tu terkubur sebagai draft.

ni mood balik medical leave cum holiday kat shepparton haritu, rasa macam nak start balik regular blogging. ntah hantu mana rasuk aku siang tadi tapi tengok lah macam mana.

COYG!

Thursday, June 13, 2013

earworm


cause cream does wondrous things inside a chocolate sandwich dream

too many to write but too lazy to do it. n that girl at work is such an ISMA*

*idealist; full of idea but not practical at the time of yapping

Monday, May 20, 2013

COYG!


spud with money



Tottenham Hotspur v Sunderland by dm_5196592150c3d




cant wait for next season, up ya gooners!

Tuesday, April 09, 2013

Sunday, April 07, 2013

manifesto

tadi time cycling dalam hujan, aku tetiba terfikir nak update pasal mcm2. actually i was quite upset sbb acct multiply aku dah takdek, thus a lot of early, pre-fb adelaide pics are gone somewhere floating within the blackhole of internet cloud. the surviving pics are mostly yang aku letak kat blog. maybe aku nak kena check balik kot2 aku ada backup dlm cd ke hd yang aku tak dapat nak track.

peh emo cycling dalam hujan memang best!

change is in progress

Friday, March 22, 2013

going fishing, bro?

post ini adalah serius gila dan akan menyusutkan kepala hotak ramai orang. kalau korang rasa cam nak murtad tuh nampak sangat iman tak kuat. bawak2 lah bertaubat.

Arus Baru a.k.a ISMA nih apekebenda sebenarnya? entah, aku pon tak berapa tau dah, dan aku tak kesah pon nak ambik tau pasal policy diorang yang kejap2 dok berubah. pada aku, ISMA nih macam jemaah tabligh, diorang nih hanya berani nak sembang2 dengan orang islam yang baik2, yang datang masjid, yang puasa yang bayar zakat etc. lepas tuh tak pasal2 nak impose ideologi diorang kat orang2 cenggini ini haram, ini halal, ini boleh buat, ini tak boleh, ini bagus, ini macam bagus bla bla bla. aku rasa sebab ni lah aku tak berapa nak suka join diorang, dok kasik alasan vague2, bila suruh baca quran dok tergagap2, dan bila tanya hukum basic pon kadang2 tak lepas. yang korang dok bertahun2 duduk dalam jemaah tuh dok belajar apa pon aku tatau.

ilmu tanpa amal tuh sia-sia, amal tanpa ilmu tuh gila. okeh aku nih level sia-sia aku tau tapi aku tak gila.aku rasa aku tak gila, sebab hari2 kalau aku stress aku pi lepak dementia wing layan orang gila best woo!

time aku kecik2 dulu, sekolah aku tuh sekolah JIM, so majoriti budak2 situ anak2 JIM ( bukan anak2 JIN ye kawan2, jangan tanya aku apa ayat2 nak boleh kasik terbang atau kat mana depa sorok harta ahmad albab pulak ye). dari kecik aku dok pelik apasal la parent aku nih tak JIM dan tak encourage kitorang join JIM. aku tau la parents aku dedua engineer grad UK, tak pandai cakap arab, tapi diorg tiap2 hari bangun pukul 3.30am solat tahajjut kot, sebab tuh la hidup aku berkat pre-akil baligh. aku nak bangun tengok bola kadang2 pon termiss. nak tau organisation nih bagus ke tak, try keluar kejap dari organisasi tu dan tengok apa diorang kata. keluar kejap dan tengok dari luar, then barulah korang tahu, keluar group je jangan jadik murtad pulak. 

sekarang JIM dah pupus, terpecah jadi IKRAM dan ISMA atas sebab2 yang aku pon xberapa pasti dan aku malas nk korek2. baik aku korek2 cerita pasal clinical manager aku beromen dengan satu hot staff kat tpt keje yang sedang hangat diperkatakan oleh staffs.

sekarang banyak otai2 IKRAM, esp area JB tuh geng2 aku, tp since aku jarang jumpa diorang aku tak apdet sangat bab2 IKRAM nih, dan diorang pon tak keluar news byk sangat mcm ISMA so lantak diorang lah. marilah kita focus untuk menghentam ISMA, yang lain2 tuh next time boleh buat.

memang aku chow dari usrah ISMA sebab aku memang tak berapa suka/setuju dengan prinsip2, silibus2 usrah diorang yang dok kena hafal benda pelik2 nih. aku dari kecik sampai besar aku layan usrah yang praktikal aje, yang ada involvement dengan community sekeliling etc. kalau nk suruh hafal2 tuh, baik lah kau suruh budak2 tuh hafal quran, ada gak faedah. lg pon aku tengok otai2 yang hebat2 ilmu agama mcam matshah, syafiq mat dan abang aku, diorang pon chow/tak join isma. walaupon aku dah chow dari ISMA, aku still join program diorang dan aku still try nak involve dengan usrah diorang dan usrah2 lain, tapi haram lah diorang nak ajak.tak dek hal lah, boleh aku pi tengok bola at Hindmarsh weekend2. still aku respek gila kat orang2 mcm Nizam & Muslim, yang lain2 tuh aku tak berapa pasti.

pendek cerita, i find it very contradicting when suddenly diorang cakap pasal "melayu sepakat islam berdaulat" dan "undilah calon muslim berwibawa". what a freaking Bulgaria!! (saved by the spellcheck). aku bukan ahli PAS/UMNO/DAP/USNO/PASOK MOMOGUN/Pati Ikan Haruan etc, tapi seriously apa yang aku experienced dengan ISMA for so many years, it was far from "melayu bersatu" dan "berwibawa" . for those terms to be used by ISMA shows multiple layers of hypocrisy yang aku memang tak boleh belah. aku baca jugak news2 isma, dan clip2 youtube diorang, still aku ada tiga persoalan yang tak terjawab

1. apa hala tuju yang jelas dan realistik Arus Baru ?

2. what make you think that your idea is something new and have never been tried in Malaysia before? bak kata george bush " fool me once, shame on you, fool me - you cant get fooled again"
3. korang akan buat list calon muslim berwibawa tuh sapa ke? apa definisi berwibawa korang tuh? orang tak konfius kalau ada list cenggitu haa.

to those people who say that "alah, calon2 ISMA nih semua ustat2 yang takdak experience bab duit, governance etc", experience tuh something yang kena carik, everybody starts at zero. lagipun aku tak kenal pon calon2 nih personally macam mana aku tau diorang tuh memang betul2 berwibawa ke kat public je bajet beriman tapi kat rumah hari2 subuh gajah. sebab tuh la  pada aku lagi senang vote by party instead of vote by candidate.

sekian sahaja, memangdangkan negara Malaysia nih negara demokrasi, memang lah tak salah korang nak sibuk2 masuk bertanding, samalah juga kalau parti gay atau parti anjing nak bertanding, tapi aku rasa your existence is kinda gate-crashing, kacau daun, divisive dan mengkonfiuskan orang islam dan orang bukan islam. pru13 is not the right time to this bro.

demokrasi kan? suka hati aku lah nak tulis apa pon. siapa suruh korang baca. kalau tak dak orang yang baca pon bukan aku kesah, esok jumaat aku kerja separuh hari je muahahaha.