Tuesday, August 01, 2006

kita kita...

hmm..kepale otak sedang merewang nih, keje byk+study utk supps...huhu..jumpe chris makin penin lak..uhh

teringat chat ngn sorg membe kat oversi b4 datang oz:

mrA: abes la ko, xberak seminggu r ko fly kang...
aku: apsal?
mrA: kat cni mane ade jamban cangkung...
aku: erk? aku kat umah pon jamban duduk r...
mrA: ..... (aku xigt respon die)

so terpikir lah aku pasal perubahan manusia. kite kdg2 pelik dgn perangai org len.. apsal la die nih jahat sgt? boros? membuang mase? xmakan sayur? berak xpam (ade satu poem dlm toilet uni ditulis kat dinding psl org2 sebegini) dan sebagainye...
tp melihatkan keadaan manusia...mmg sukar nk wat perubahan... walaupon keadaan memakse, contoh berak cangkung diatas jamban duduk..kan ke sukar lg berbahaya tuh..tp itu la manusia...

ramai org makan roti tp ramai jugak yg xmakan kulit roti (kl kulit ayam tuh ye r byk kolestrol)..apsal sp skang aku tatau... adekah mereka mengamalkan dasar apartheid? atau ade kandungan kuman H5N1,2,3? aku rase same je rase die... xtahu la...

ape2 r...len kali aku sambung..nih pale otak mcm kene local anastetik je nih... cramp2... sori r kl sape2 terase... dan enA tuh bukan azad..org len..

when asked why hizbullah dont want to have a talk with israel, a hizbullah representative replied: "how can we talk to terrorist.." -insight, 1/8/06-

"And of mankind are some who say: We believe in Allah and the Last Day, when they believe not."[2:8]

ps: org beriman itu cemerlang..kl xcemerlang adekah kite xberiman??

11 comments:

azad said...

"ps: org beriman itu cemerlang..kl xcemerlang adekah kite xberiman??
"

org beriman tu cemerlang, pendapat aku, depends camne ko define cemerlang tu.

being wealthy?
famous?
successful?
genius?
intelligent?
etc

org yg cemerlang --> ikut sunnah nabi, inshaAllah cemerlang. banyak words of wisdom kat situ, n banyak diaplikasi by non-muslims.

contoh,
Nabi kate org yg bijak adalah org yg slalu ngingati mati.
-slalu kat mesjid ashik2 cite yg kalo kite ingat mati, takut, so buat baik banyak2.
-kat buku Stephen Covey "7 Habits of Highly Effective People" pun ada cite pasal ngingati mati, dalam habit no. 2 (baca sndri kalo nak tau).

Nabi kata ssungguhnye stiap amal tu mula ngan niat, patu dapat pe yg kita niatkan.
-kat mesjid slalu dgr, niat jadi org baik, niat jadi suami mithali etc
-kat buku Stephen Covey (cam atas tu, Habit no.1) n Anthonny Robbins "Awaken The Giant Within" pun ada cite. Our mind is the most powerful tool kalo nak pape dlm idop.

pendek cite, ikut sunnah Nabi, takut Allah....inshaAllah bejaya

p/s: baca buku org bkan islam pun bley bejaya, sbb values die islamic

ihsan_huhu said...

aku malas bace buku, sbb tuh aku ske tgk tv...hehe

azad said...

projek tak tgk tv aku kini berjaya sampai ke hari yg ke-30 (lbey kurg)...

dah dkat sbulan tak layan TV...syukur2...jaga ati beb

ihsan_huhu said...

terpulang r..bagi aku kl ko xtgk tv, ko miss byk bende yg disimplifiedkan n lagi senang nk paham berbanding bace buku2 yg membosankan..

azad said...

huhu....

korang nak tgk, tngk la, tak menghalang.

tak tgk tv best oooo, serius, banyak masa bley concentrate kat mende lain. kalo tak caye, cube sminggu.

cuma takut sangap bosan je la tak tgk tv sminggu sbb tak biasa....terpulang....

ihsan_huhu said...

tgk tv xsemestinye membuang mase..n concentret kat bende len tuh pon xsemestinye bende yg bgs. pendek kate, kl ko tgk satu rancangan tv yg same dgn buku yg ko bace, for sure lg bgs tgk tv, lagi menjimatkan mase dr bace buku tuh. pastuh lg sng nk paham

azad said...

cuba bayangkan....

"bacalah..."

digantikan dgn...

"tengok tv lah...."


huhu

ihsan_huhu said...

bayangkan :
"dengan name tuhanmu yg menciptakan"
ditukar kpd:
"buku porn n majalah playboy"

same gk...
bacalah tuh ade mufassirin kate sbg belajarlah n lain2, so ape2 methodologi pon leh, tp aku still rs membace bukan teknik yg plg bagus..

azad said...

aku ske baca buku
esan ske tgk tv
org len ske mende2 len...

yg penting, mana2 pun, asal dpt constantly n never-ending improvement of our body, soul n mind....inshaAllah ok.

kalo playboy ke porn tu ke, sama je mana2 pun, TV ke, baca ke, internet ke, dgr org ckp ke....kesitu jugak.

rather than channelkan ke situ, baik le buat keje2 yg lain yg lagi bgs.

tu la pasal elok kawen awal
uhuk~

ihsan_huhu said...

ape ag zad..kawen r..

azad said...

san, prasan ak....awat kita dua je yg bincang nih....mana yg len?