Tuesday, May 03, 2011

entry basikal

1. UMNO cup

well done guys, the UMNO cup is in Adelaide for the 2nd time. a very convincing win indeed. hats off, pants still on.

2. Osama

haha dodgy news. pity those gays who were dancing in front of the White House celebrating. surely they're sore as from the long night.

3. basikal

since sekarang nih aku tgh in the market for basikal untuk aku n abg aku, n pok kem, meh aku cte sikit pasal basikal, especially roadbike. kalau korg nk bli roadbike ini adelah bende2 yg perlu diusha.

i) brand: xpenting. brand ape pon lebey kurg aje unless korg nih tahap athlete olympic or kalau kompeni tuh nk sponsor korg. kalau sponsor, korg bedal je r.


ii) frame: very important in the sense of size. ade mcm2 size n dimension kadang2 berbeza ikut brand. kalau korg kaya, korg boleh lah p kedai dan try size ape yg sedap ditelur, tp kl korg duit pon kais pagi makan pagi je, carik la online. kalau beskal second hand, tanye la seller tuh the height of the rider, n korg yg tinggi 160cm xyah la poyo2 bajet 180cm plak. xsedap lepas dh bli tiada gunanya.

biasanya frame utk roadbike standard low end kedai, frame die alloy. yg up sket carbon fibre. kalau basikal yg oldskool mcm basikal buruk aku tuh frame die steel, mmg berat gaban.

iii) specs: PALING penting, ini kira mcm orang nk bli kete, nk enjin V8 ke V12 ke camtuh r. kalau dlm konteks basikal, it is called groupset. kdag2 kedai2 suka tipu, letak one part bagus, part2 lain die letak componen2 generic, so harga murah tp performance mungkin kurg bagus. so to be safe just go with the sets. 3 most common groupsets are: SRAM, Shimano n Campagnolo. Prorider biasenye akan pkai SRAM Red or Shimano Dura-Ace. according to mechanic kedai basikal, the difference between Shimano 105, Ultegra n Dura-Ace adalah berat components, which is very important kalau korg proracer, tp kalau berat perut pon dh 36kg, xyah la susah2 nk spend more on the higher end components, unless korang mmg kaya dan byk duit lebih.
hierarchy of shimano groupsets: ayam-sora-tiagra-105-ultegra-duraace-+++ electronic shifter blablabla

kalau korg kaki2 tukar sets n rim, kne refer kedai, xsemua rim complements certain sets. tools pon lain2 ikut brand. so advantage shimano is rmai org pkai so sng kalau tangan gatal2 di masa hadapan.

iv) rim n tyre: basic rim n tyre consist of a rubber tube n tyre. up sket org pkai tubeless tyre with valve, kalau dh tahap Tour de France tuh diorg pakai tubular tyre. tubular tyre nih biasenye pkai rim carbon, n each tyre can cost around $100ea. tuh duit buat makan lagi bagus.

v) tribike/TT bike: aku igt nk angkat satu tapi pk2 balik mcm gile mahal je mantainance die, n mcm x seswai nk pkai outside race. tp sedap utk speeding. hmm.. pk pk.

vi) fixie: utk org2 stylo

so kalau korg kaye nk mati boleh r angkat yg superhighend

4. Biggest loser

Emma duncan.. gle xcun langsung time gemuk.

5. Hutang2

ok sape2 hutang kat aku leh start bayar, sape2 yg aku hutang kat die pon boleh sound aku.

sekian update kali ini. bosan cam gaban.

7 comments:

yanaSham said...

ko ade utang aku tak....ehem ehem!

Abang Ben said...

minta nasihat sikit.

Aku akan ke satu kawasan yang mana pengangkutan utama aku ialah naik basikal di jalan raya. Kawasan tu agak hilly dan beralun2. Basikal apa yang patut aku beli?

ihsan_huhu said...

ynna:

ade ke? ble? xdek kot

abg ben:

menengokkan keadaan fizikal abg ben, aku rs ko seswai pkai hybrid bike. sbb tayar die biasenye agak lebar, seat pon agak lebar n gear ratio die mmg utk org cycling rilek2 je so naik bukit pon xstruggle. die nyer position mase duduk tuh pon agak comfortable xdek r menunduk sgt. kalau untuk on road, jgn pkai beskal yg ade suspension, rugi tenage je.

wafa azman said...

wooaahh..bru ingat aku hutang kau sliper!! hehee.. nnt aku cari ekkk~

zacharias said...

true. kalau nak on road, lupakan je suspension yang fancy2. buat berat je.kalau nak off road, gi naik turun bukit, ada la nilai sket.

aku still prefer pinjam basikal member yang takde suspensian gi offroad. ringan dan boleh sesah.. haha

ihsan_huhu said...

wafa:

tuh bukan utang, tuh compliments name die.

ki:

tgh carik beskal utk ki gk, tp susa kang lawan tokey plak hehehe

ahmad syafiq al-gonzalez said...

klau perut da berat. tmbah benda2 berat. mmg confirm a xakan mng