Monday, August 03, 2009

Govt = Sick Ducks

1. Basikal

ahad minggu lepas (bukan ahad smlm), sambil2 konon2 berprepare utk clinical placement, tergatal2 plak memomen beskal, so ter-restorelah basikal yg dh 2 taun xpkai.



2. don't be sad

program anjuran famsy, yg aku rs agak best wlpn ade part2 yg membosankn, nasib baik x tertido. conclusionnyer, there r lots of reason not to be sad, n stop whining of everything.



reminds me of this as well:



3. bola

home game against white city, 3rd vs 4th, n with only 1 more league game to go, the promotion is at stake for both teams. fortunately, 2 goals in the final mins completed the comeback by the home team. a little off-pitch drama followed shortly after the final whistle. then followed by calamari n free fries. hahaha. so the results r:

U-19: 3-1
Reserves: 4-0
Seniors: 2-1

4. siapa yg salah?

jumaat lepas, aku abes kat Flinders med ctr agak awal so bajet2 sempat kejar solat jumaat kat Adelaide Uni pkl 12.30pm. sekali bas lambat n berlari2 aku nk kasik sempat gk kat city tuh. sampai2 prayer room time tuh dh dkt2 pkl 1pm, tp diorg kate khutbah br start sbb xdek khatib. fair enuf. mamat yg jadik khatib time tuh committee members of isoc. then bile dh abes solat ramai plak komplen rukun xckop la ape la. owh, volunteer xnk, ble org lain step up n wat silap tau lak rukun xckop la nih xbtol la ni la (arab ke, melayu ke, paki ke, sume same je). so conclusion nyer kat sini, rajin2kan r volunteerkan diri, esp bile time2 camnih. ilmu tanpe amal mcm pokok yg xberbuah, ataupon ibarat kucing yg dikasikan. bukan susa pon bace khutbah kl dh tau rukun2, kasik aku text, kat mesjit negare pon aku buleh bace!

5. ISA issue

Pak Ajib ckp kat el-jazillo (media arab-german), ISA sedang direview so xyah susah2 nk protes2, Tok Che Det suro kasik modify sket so dat xlapuk, Bang Mudin ckp xkan bubar, Bro Zahid takut darurat, tuh blom brader level bawahan. diorg nih sume 'itik yg sakit' a.k.a Sick Ducks (sila swap places u & i tuh). bodo cam tenuk sembelit. sape2 yg rase ISA tuh perlu, ketahuilah anda sudah termakan scare tactic para itik2 yg sakit diatas dan dan itik2 sakit yg dh mampos terdahulu.

dipetik dr note faceboook abg aku:

Diriwayatkan dari Jabr bin Abdillah ra dari Nabi saw sesungguhnya beliau bersabda kepada Ka'ab bin Ajrah, "Semoga Alah menjauhkan kamu dari pemimpin yang bodoh."

Ka'ab bertanya, "Siapakah pemimpin yang tolol/bodoh itu, ya Rasulullah?" Rasulullah menjawab: "Yaitu para pemimpin sesudahku yang tidak mau memberi petunjuk seperti petunjukku, tidak pula mau menerapkan syariat (peraturan, undang-undang) seperti ajaranku. Barangsiapa membenarkan perilaku pemimpin tersebut dengan segala kebohongannya dan membantu segala perilaku zhalimnya, maka mereka bukan termasuk ummatku dan aku terbebas dari mereka. Mereka tidak akan pernah mencicipi telagaku (di surga). Sebaliknya, barangsiapa tidak membenarkan segala kebohongan yang diperbuat pemimpin tersebut dan tidak pula membantu perilaku zhalimnya, maka mereka termasuk ummatku dan akupun meridhainya. Mereka akan minum air telagaku (di surga)".

so ape yg pelik sgt kl nik aziz ckp pergi jahanam umno? nabi pon ckp bodoh selambe je.

6. kahwin.



selamat pengantin br kpd en nate Mufas dgn awek klas nisam cik Ili. kad kawenmu yg wangi dan envelope bersetem rm2 akan selamat ku semat didalam recycle bin. kpd dak2 laki yg plan nk kawen, lek2 dlu, sabar, kerana setiap kesusahan itu ade kesenangan. bace sini. yg pompuan baik kawen cpt2, nnti xleh bersaing dgn sihat plak ngn generasi bawahan. hahahaha.


habis madu sepah disepah2kan

ps: cograts to Arsenal yg dh mng Emirates Cup utk ke 3 kalinye, wlpn aku miss sume match sbb silap tgk timetable ( n mls k bgn sejuk2)

12 comments:

Lutfie said...

benci pak arab.tengok muka pun aku menyampah.EMO.

Zacharias said...

hadis straight forward.

Haha, Piko Arabo pun buleh silap khutbah gak ke?


Next time, tengah khutbah tu, tanya audient, apa lagi belum cukup. Bukan salah pun

ihsan_huhu said...

to lutfi:
gle racist xpsl2

to ki:
yg bc tuh brader kurdi. ade pak arab tego b4 solat tp die ckp dh setel. lps solat sembang2 br r die tau yg xckop rukun. tp apsal la pak arab tuh (n org lain yg tau rukun) xvolunteer jadik khatib je awal2?

{Suria Muhammad} said...

'ataupon ibarat kucing yg dikasikan'

awat aku rase mcm xde kaitan je? =.='

panggil aku shEh said...

kalo la aku pnjg umo "kwn" ngn ko ni..
aku tanak ler anto kd kawen aku
bazir pitih jer..

kpd en mufas,
sila amek tindakan segera!

ihsan_huhu said...

to suria:
ape gune idop kl dh kne kasi?

to sheh:
kl dh komfem xleh dtg, xyah r susah2 abeskan duit pos kad. lgpon dak2 pompuan je yg bese simpan kad2 kawan kawen nih, siap boleh bezekan design taun 1988 ngn 1989 ag.

hahahaha

mangkuk statik said...

huhu: tepat skali pasal takde org yg pandai "membaca" yg nak volunteer bca kutbah tu. Sekor2 bodoh. Padan muka. Tengok mcam aku. Awal2 aku dah volunteer untuk tak volunteer baca kutbah. I malulah...auwww.

husna afifi said...

mcm2 la org2 arab ni
baik kwn ngn scottish je!
dh r baik..tp irish baik lg kot...

zacharias said...

bukan susah pun bagi khutbah.

Contoh khutbah:
Assalamualaikum
(duduk, dan biar muazzin azan)

(1)Alhamdulillah.

(2)Wassolatu wassalamu ala rasulillah, wa ala alihi wa sahbihi wasallim.

(3)Ya ayyuhannas, ittaqullah

Allah berfirman, (4) Qul huwallahu ahad. Katakanlah Allah itu esa.

(duduk + doa + sambung khutbah 2)

Alhamdulillah. Marilah kita sama-sama berdoa pada Allah.

(5) Allahummaghfirlil muslimin wal muslimat etc.

-- Solat Jumaat--

Khutbah 2 minit je. Hehe. Lepas ni, boleh copy, letak dalam wallet. Sape2 nak baca khutbah, terus je. Lagi afdhal, cakap arab je semua.

Saya pernah sekali travel dengan kawan-kawan di Belgium. Buat solat jumaat. Jadi, itulah khutbah saya. Ada la tambah-tambah sikit. Secukup rasa.

ihsan_huhu said...

to mangkok:
bc khutbah bkn kne tunjuk konek nk malu2...

to una:
kwn la ngn sp2 po

to ki:
woo.. cpt gle, xsempat r nk tdo kang

ahmad syafiq al-gonzalez said...

dok amerika la!

Anonymous said...

salam..

ko nnti bakal Dr. la ek..
ko nnti dah keje buat la keje sbgai Dr. tu elok2.Aku tngok byk Dr. yg dh keje skang ni hampir kebanyakkannya(masih ada segelintir yg ok) tiada keikhlasan dalam bekerja.keje asyik mengelat tp gaji nak,elaun nak lebih.keje lbih skit x mahu,komplen x di bayar lah,apelah... treat pt. pun tak praktikkn dah ape yg di pelajari.main ikut kpala sendiri aje.bila pesakit mati ckp sbb heart attack.jwpan bg coz of death yg plg mudah tp di mn tnggungjwb yg diamanahkan kepada seorg MO dlm tugas menyelamatkan pesakit.ajal maut mmg di tangan allah.tp kenapa sbagai MO x mncuba sebaik mungkin menyelamatkan nyawa. Ms jd HO je komitmen tu lbih.dh jd MO trus jd MO yg ntah hapa2.
harap ngko jd MO yg bagus la.