Tuesday, July 21, 2009

Tokwan 1926-2009

dalam quran, selain drpd die kasik tau laki boleh kawen 4, ade gk ayat quran yg kasik tau bahawasanya setiap yg bernyawa tuh mesti akan mati


1926-2009

arinih bizi btol kje, aku jage sorg Frontboard (kre dh tahap2 Eddy r lebey kurg), dh abes kje dlm pkl 12tgh mlm, baru check henpon, tgk2 ade sms from ki

"salam adik2, tokwan dah kembali ke rahmatullah"

aku yg tgh tggu manager setel2kan kje n nk suro die tlg hantar balik umah pon kol r umah. anatare bende yg mak aku ckp kat aku berbunyik camnih:

"esan xyah la balik k... "hahaha.. tau2 je mak aku aku malas balik.

tp tuh r, ble bende2 camnih jadik, aku pon blur2 nk react camne, memule aku mcm senyum2 je ble aku kasik tau manager aku, pastuh lame sket, br r terflashback all those time we spent together, buat lawak, time atuk aku komen psl bini abg aku cun ke x, camne aku pakse die kuar umah jalan2, camne ktorg sorokkan wheelchair die so dat he'll hav to walk, camne ktorg plan perjalanan ke PD mase kenduri kawen ki tuh, n camne mlm kat PD tuh aku jage die n die ajak aku sembang pkl 3 pg, time tuh aku dh la penat drive, mlm2 die kejut tolong die g toilet n mandikan die (biase r org2 tua), camne aku ngn adik aku berpeluh2 time kenduri kawen tuh dok bawak atuk aku naik turun tangge pkai wheelchair, camne ktorg mem'fucking out'kan die, camne una blend makanan2 yg pelik2 utk kasik atuk aku leh mkn (sbb die xdek gigi, gigi palsu die letak mane ntah), camne ktorg tolong die solat, n camne ktorg bukakkan tv tiap2 pg utk die tgk 'bicara mufti kat TV1', camne adik aku buat2 lawak pasal die pastuh suro die doakan so dat Allah ampunkan dosa2 cucu dia, etc.

tp kadang2 aku kesian tgk parent aku yg bertungkus lumus jage atuk aku, sampai diorg pon sakit2 blakang, amik cuti, tuka kje ("...hang buat apa berenti kerja, org lain susah nk carik kerja la ni..."), aku yg jage die bape bulan je pon kdg2 rs frust, bosan, kecewe etc, tp tuh r ble tgk mak aku sbg menantu yg gle babeng sabar etc, aku mcm respek gle r. kl aku bapak sendirik pon belom tentu lg leh wat camtuh ( tp bapak aku dh sound awal2 die kang tua2 nk lepak2 kat umah org tua je... hahaha.. )

ape2pon, hopefully roh atuk aku ditempatkan dikalangan org2 yg beriman, n hopefully jugak family aku dpt bersabar atas pemergian atuk aku. korg lak ko ckp takziah kat aku, jgn kecik ati lak kl aku xreply, sbb aku xtau nk respond camne? thanks? nw? isk2? ntah r, bende jarang2 jadik nih susa sket.

thanks to all yg mendoakan n mereply kpd status Fb & YM aku. dh r aku nk tdo, esok klas pkl 9-4.30 ag, nk kne sidai baju n masak pg2 esok.. huhuhu

aku rs r, kl tokwan aku leh ckp ngn aku skang, die akan cakap "tokwan dah habaq awai2 dah..."

antara post terawal aku psl tokwan aku, time nih pon die dh start sakit2.

so utk mengakhiri post yg sayu nih, aku quote manager aku

"he's lucky to have a family like urs"

Al-Fatihah buat Abdul Mukti Bin Mustafa Bin Md Said Bin Yusuf

ps: Tokwan, kem slm r kat Mikel Jeksen kl jumpe die k

20 comments:

ahmad syafiq al-gonzalez said...

da x de da

husna afifi said...

ingat 5 perkara
sebelum 5 perkara

DAMIA NUREL ISLAM said...

hope tokwan bahgia n damai di sana.. sama2 kita saling pautkan doa.. ihsan pun jd budak baik k...

n said...

masa arwah nenek aku meninggal, aku sorg je ada kat umah, tp aku xde kt sbelah dia. tau2 je dah xde. dia meninggal sengsorg. T_T

salam takziah.

aie144 said...

al fatihah.

sabar ya!

zacharias said...

rasanya tokwan lahir tahun 1926 la.

ihsan_huhu said...

to sume: thx

to ki: bkn die kate die ngn sultan abdul halim nyer besday dkt2 ke?

Lutfie said...

condolence.aku paling sayu baca quote manager kau,heh.

zacharias said...

tu la psl.

Abg pun tak tau, dia kata beza beberapa hari je, tapi tgk IC dia cam lain.

satu lagi, orang dulu pun tak register birthday depa betul2. so, Allah sahajalah yang tahu bila tarikh lahir tokwan.

{Suria Muhammad} said...

al-fatihah to tokwan..

tp smpat lg mtk km slm kt mj T_T

AyanaAsham said...

takziah esan

al fatihah to tok wan

panggil aku shEh said...

83 taun..
takziah

kenangan korg adikbradik ngn tokwan mmg menyentuh hati
al-fatihah..

Abang Ben said...

innalillah... moga beliau berada di samping orang yang dirahmati Allah s.w.t.

mangkuk statik said...

takziah. Semoga Allah memberkati dia dan keluarga engkau yg "bercawat kote" menjaga atuk kau( maksudnya bertungkus lumus in kelate).
ermm......berapa kali kau nangis mase kau tulis post ni ehsan?? Ade beberapa hurup tu tak jelas, macam ada kesan titisan air mata.....

Cik Kmar said...

takziah ihsan. semoga Tok Wan ditempatkan di kalangan orang2 beriman. amin.

xuen adyla said...

takziah ihsan

Hijaz Kamal said...

Salam,
Aku tau lambat dah..tapi aku nak ucap takziah..ko nampak ok je..tapi aku pasti ko rase byk kekosongan skang.Atok aku pun pass away mase aku first year....aku nampak ok je kat luar...masuk je bilik..meraug2 dalam bantal sampai aku kene beli buku chicken soup fopr the soul baca pasal orang lain cope dengan kematian orang tersayang(buku tu anne pinjam rasenye)..tu aku tak suke gile first year dulu.Grandparents sometimes spend more time with the grandchildren..so sometimes...their absence will have a great impact....but overcoming their absence is one of the best gift they give us..it makes us stronger.

ihsan_huhu said...

to sume org lg:
thx.

to hijaz:
gle r ko.. tp aku xmcm ko, n xdek pasal aku nk bac buku chickensup tuh.

husna afifi said...

x bc la kot buku cikensoup (esan baca?)

makan chickin sup ok je
hauhauhaua

asma' afifi said...

tok wan...can still remebered him gasping in emergency department