Monday, September 18, 2006

bersuka ria di pantai...

sabtu lepas... berjaye juge menaiki trem yg olskool.. utk bersuka ria di glenelg anjuran MASCA, yg diberi name Mesian family day... tp xdek pon family...
tp, highlight hari sabtu tuh bkn le aktiviti2 yg berlaku, tapi mengenai sorg pakcik tue n isteri die.
tatkala kami mengenjoykan diri dengan seat2 trem... terpakselah bangun apabile ade pakcik tue dan istrinye naik trem. lalu beliau mengusha satu badge/button (ala...yg bulat pastuh ade pin tuh..) yg bertulis "FREE PALETINE"

"what's dat? free what?" tny pakcik itu..
"palestine, sir" jwb aku dgn menggelabah sket2
"oo..gud2..bla2"...

fuh...lege super aku.. cuak gk kot2 die fire aku ke... fuh2... pakcik nih bes gk dilayan... sbb sependapat agaknye..hmm

ade beberape bende yg die bisik2 kat aku...

"did u watch the news last night, the pope statement? ..... he still have the nazi mentality in him...bla2..." (bg sape2 yg xtau, pope benedict tuh dlu askar nazi, pakcik nih mcm xske israel je)
"im sure that bush will be in deep shit b4 he die... history goes on.... sumthing about international court etc..."

tetibe..dh sampai lak stop last... cis2...

"good luck to you" pesanan pakcik itu sambil bersalaman.

pastuh tibelah mase bersuke rie... bola 2nd, and captain ball 1st..cayalah...pastuh bermandian laut..... walaupon tujuan asal utk makan....cuci mate tuh ade r sket2... hahaha


menaiki trem dan mendapat hamper


trem lame dan trem baru

balik mlm naik trem baru lak.... dan esoknye mengusha bola kat tamanmawar..... ARSENAL MNG DOE..hoho.. walaupon rs cam nk pukol je gilberto n lehman awal2 tuh...cayalah...

ps: gamba2 di pantai ade di sini atau di sidebar..tq2

46 comments:

manusia said...

awek2 saja.. balak2 ensem tiada ke? =P

ihsan_huhu said...

balak ensem sedang mengambil gamba..hoho

ranged said...

aku nk gambar tu nnt, yg d internet sdah dikecikkan, hehe, cerewet nya saya, hoho, ^^, , jgn delete tau, nnt aku smpai paradise ker, aku copy, hoho,

ihsan_huhu said...

aku dh resize sume..n dah delete yg asal... hahaha

Anonymous said...

bersuka ria di pantai yang indah, mengguna nama family day untuk mengaburi maksiat berleluasa. Islam amat menggalakkan riadhah, kalau akhlak dijaga bukankah dapat keseronokan dan pahala sekaligus?

ihsan_huhu said...

btol2... sbb tuh motif utame aku nk makan...to kecewe...

Fabregas 1, Ronaldo 0, Ade 1, Kuszcak 0.. said...

kalau para pembaca xperasan lagi, rambut ihsan cepat tumbuh seperti rambut Adebayor..gigi ihsan pun putih mcm gigi Adebayor..

BooK said...

anony:
apa yang kau laku kan untuk menghalang perkara ni dari berlaku?
bodoh. komen kat blog orang pakai anony. macam orang takde telo!
[ke kau memang takde telo?]

ihsan_huhu said...

sape ko da... penin aku..
lek book..lek2... aku dh bese mendapat lawatan dr ano2...

isuzu_aizu said...

wah wah.. ade gambar aku tarik tali.. tapi malangnya team bukan kurus kalah..oh

Anonymous said...

jadi anony bukan takut tapi sebab ehsan tu kita sayang taknak terputus kasih (jiwangnya). baguslah ehsan terima dengan baiknya. ada benda kita buat untuk halang perkara nie dari berlaku tapi untuk perkara2 yg akan datang sebab kalau halang yg sekarang dengan kasar kesannya hanya dua tiga jam jer dan bawak fitnah untuk para daiee, tp kalo berusaha halang yg akan datang kesannya sampai ke anak cucu book. ikut sunnah nabi, tak guna kekerasan menegah maksiat di kota mekah sebaliknya bina insan2 selama 13 tahun untuk akhirnya hapuskan maksiat di kota mekah selama2nya. kalau2 book tak faham maksud kita, so still anony sebab book pun ada kasih kita padanya mudahan jangan tak selesa bila jumpa di uni mahupun di village.

ihsan_huhu said...

jadik la ano ke ape ke...
ape yg kami buat utk halang maksiat2 yg berlaku?
mungkin kehadiran sekadar menyedarkan diorg...hepi2 pon perlu solat jugak... at least diorg npk ade org semayang tgh2 panas pantai tuh, n mungkin satu hari terkesan kat diorg...
kurg2 diorg malu gk nk wat bende2 yg lagi dahsyat...
~~aiman x kisah~~ kool doe

BooK said...

anony said:
bersuka ria di pantai yang indah, mengguna nama family day untuk mengaburi maksiat berleluasa.

kau sape?
macam mana kau boleh tau diorang buat family day untuk mengaburi maksiat berleluasa?
kau tuhan ke boleh bace hati orang?
bongok betul!
cakap tengok orang la wei.
dan kau tak payah nak belit-belit. tulis je nama betul. kan senang. terus aku boleh tanya kat kau. apa yang haram. apa yang halal. apa yang maksiat. apa yang tak.
macam aku. aku tak faham kenapa kau cakap macam tu. so aku tanya. dan aku boleh bertanggung jawab dengan apa yang aku persoal kan.
kau? kau boleh deny sampai mati sebab kau tak letak nama kau.

dan aku masih lagi bertanya apa yang kau buat untuk menghalang semua ni?

dan satu aku nak cakap. orang yang bodoh. dan ego. dan bangang. dan tak matang. dan hati gelap mampos je yang boleh berputus-putus kasih pasal benda ni. kalau benda tu betul apa salah nya. bodoh! tak tau kau siapa camna nak bawak bincang?

[dan oh ya. in case kau marah aku sebab berkasar. kau faham apa itu satira?]

ihsan_huhu said...

sedikit bersetuju dan sedikit x bersetuju...
sbgaimane yg sume sedie maklum.. menggunekan name ano mmg xdigalakkan sbb mmg xbes r (spt yg en book ckp)
tp apabile dah jadik cam nih (ketegangan), aku rs en book pon dh xmau tau sape en ano nih, sbb silap2 ano nih org yg br nk rapat or xbape rapat dgn ko...
so..aku ok je mane2 pon asal komen2 tuh bernas...
kpd en book, ramai je org yg xprofessional yg akan makan hati... manusia bukan robot.kl aku ok je..tp xsume manusie same leh accept kesalahan/kesilapan/ke...(isi sendrik)... so..sume org kool r k...

isuzu_aizu said...

cool~
nak ice blended secawan huhu. layan time hangat2 ni menarik gak.

ihsan_huhu said...

aiseh..mentang2 dok oversi, ice blended r lak... teh o beng so, kure manih deh...

BooK said...

when we can look at ourselves. our mistakes. and laugh. that's BIG!

aku cool. kalau dia btau nama pun. cool jugak la.

ihsan, kau silap. aku tetap nak tau sapa ano ni.

haha. peace.

ihsan_huhu said...

cik ano silelah kasik name n no ic kat en book..jgn kasik kat aku..
mekasih

azad said...

tersenyum tengok gelagat org kat sini...

apa2 pun, asal kite sedar pape kite buat, cakap, tengok...sume tu Tuhan tau...n kene soal nanti...setel

Anonymous said...

jgn bimbang ehsan, nanti kita bagitau sapa kita kat book sendiri, takkan susahkan ehsan. cuma takkan bagitau no ic takut org cakap kita nak bagitau bila birthday kita pulak hahaha.

tp nak selidik dulu, nak tanya2 org dulu hal book sama ada dia lebih terkenal sebagai pencari kebenaran or lebih terkenal sebagai seorang yang suka menyerang org saja. kita dah serik. byk je org yg kita bagi penjelasan selama nie tp rupanya nak debat ngan kita untuk justify benda2 salah yg dia buat tu sebenarnya diredhai Yg Esa. biar kita dianggap bodoh dan penakut drpd melayan org camtu. kalau kita tak contact, bermakna peribadi book di mata masyarakat pada hakikatnya menjengkelkan.

kita pon byk benda pada diri nak baiki tak kuasa layan org camtu.

btw, mak ayah tak ajar ke menyumpah nyumpah org 'bodoh' tu tak baik?

isuzu_aizu said...

eiuuuuuwwwwww.. cik ano oh cik ano.. neno neno neno (sila gayakan seperti bunyi ambulans)

signither said...
This comment has been removed by a blog administrator.
signither said...

"ikut sunnah nabi, tak guna kekerasan menegah maksiat" kate ano

"apa yang kau laku kan untuk menghalang perkara ni dari berlaku?" tanye book

aku pon nak tanye.. abes bende yang "tak keras" korang dah buat?? larikan diri??

BooK said...

saudara [saudari?] ano:
pertama nya. saya memohon maaf. mungkin saudara [saudari?] ano ialah orang yang easily get offended [kan saya dah tanya saudara [saudari?] ano faham atau tidak apa itu satira?].
saya lah yang bersalah dalam hal ini. hal ini kerana telah banyak pembaca saya yang tidak makan diajar. yang suka membaca tulisan saya as it is. dan tidak mahu membaca antara garisan. tidak mahu mengupas lapis-lapis makna dalam tulisan saya. tetapi saya tetap juga suka menulis begini. apa boleh buat. tidak semua orang dilahir kan bergeliga*.

dua. saya tidak pernah menyumpah orang bodoh. dan tidak pernah saya tuju kan kalimah bodoh kepada orang. kalimah bodoh dalam tulisan saya sebelum ini merujuk kepada perbuatan berbalah dan berputus kasih kerna perkara yang macam ni. merujuk kepada perbuatan berputus kasih hanya kerna berselisih faham. itu maksud saya. kalau tidak percaya boleh tanya saya. saya. dan saya [saya berjenaka di sini. saya perlu memaklum kan hal ini. kerna takut saudara [saudari?] ano membaca as it is lagi].

tiga. kalau pun saudara [saudari?] ano marah kan saya menyumpah saudara [saudari?]. apa kah gerangan saudara [saudari?] ano melibat kan mak ayah saya pula. ada kah mak ayah saudara [saudari?] ano mengajar begitu [ops. saya sudah terikut]. ada kah ini perbuatan yang tidak maksiat. maaf sekali lagi. saya sedikit terkeliru di sini.

empat. selidik lah saya. tanya lah kepada sesiapa [yang mengenali saya seperti sepatut nya]. moga-moga saudara [saudari?] ano puas hati. saya doa kan saudara [saudari?] bertanya kepada orang yang patut. bukan orang yang kata saya suka cari kebenaran padahal hakikat nya saya suka serang peribadi [dan mak ayah] orang lain. atau sebalik nya.

* : saya tidak kata saudara [saudari?] tidak bergeliga [disclaimer ini amat penting bagi orang yang suka membaca as it is].

ihsan_huhu said...

hmm.. panjang nye korg tulis...
pengajaran disini... jgn gune ano...gune r datuk K ke, L ke,chadkurus ke..bedal je r name len selain ano... hoho

signither said...

chadkurus?? jgn bermain api yer ihsan.. huhu.. tapi at least org tau jugak sape aku kalo aku gune name tuh.. org boleh pilih nk terime or tak ape yang aku ckp.. daripada guna ano, ntah ape2 ntah.. org pandang name pon dah tak yakin.. ntah2 spam bot je kot??

ikan terhebat said...

tiada kerajinan utk mengupdet lagi.. nantilah.. eksaitbaik..

qualez cinta adebayor said...

rilek aa weh..jgn gado2 dows..x rock aa camnih..mourinho gado dgn benitz pon bole salam2 tgn..leppen dows..

hafizbar said...

astaghfirullah. ape korang dah buat ni? korang beromen tak guna kondom. bahaya tu. nanti dapat HIV. ish ish.....

antum letak nama ``FAMILY day" atau dengan kata arobnya ``yaumil USRAH" utk mengaburi maksiat disebalik tudung2 (labuh, segitiga, segiempat, etc) yg antum pakai tu.

ana pesan kat antum orang sebab ana sudah perasan ana seorang yg baik. orang yg pergi ``yaumil USRAH" ana cop sebagai ahli maksiat. padahal ana tak nampak pon ape yg diorang buat sebenarnya.

kalau takat bukti gambar utk bawak ke mahkamah perbicaraan, kucing pon boleh buat. kalau ana nak jadi saksi (bersama lagi 3 orang lain).... ana kene betul2 nampak `bende itu' berlaku umpama ana nampak keris masuk ke dlm sarungnya.... baru boleh jadi saksi.

ish ish... korang... korang... apa nak jadi la.

---
hafizbar

note: HEHEHE KEKEKKEKE

Anonymous said...

aiya

tak bermaksud kata org nak buat maksiat pastu guna nama family day utk cover, cuma nak sampaikan ketidaksukaan pada beberapa elemen family day yg dirasa bercanggah dengan agama.

bukan juga bermaksud kata org mencuri dan berzina, setakat perkara seperti wanita pakai baju ketat pastu lelaki bukan mahram boleh tengok.

dah tanya org pasal book dan tak payah tanya pon dah tahu, book memang seorg baik (sebab itu ada kasih padanya). maaflah libatkan ibu bapa.

benda kita buat utk halang benda nie, hanyalah minimum --> tak hadir dan larang org yg kita tahu daripada menyertainya.

kita dah dimarah kawan kita kerana mulakan semua nie, jadi takkan kita dedahkan identiti biarlah apa org kata.

-last komen, sori ehsan jadi susah-

ihsan_huhu said...

aku xsusah pon...
tp aku xsetuju la... mengajak kawan2 ko saje utk x join... kawan2 ko bukan sudah sedie baik ke? ko ade ajak ke golongan yg x kawan2 ko?
ape2 saje... aku suke makan free

BooK said...

aku dah berbincang dengan beberapa orang usrah pasal perkara ni. dan aku dah sampai kan apa yang patut. dan mereka juga dah kata kan apa yang patut. berbincang begini lebih baik.
kan?
daripada meneka-neka siapa kamu. macam 7 orang buta dengan gajah. haha. kau bulat, panjang dan berlubang? haha.

ini ada lah konklusi standard aku untuk perkara konfrontasi:
'kita menulis-nulis. kita bersilap-silap paham. akhir nya kita terus berkawan-kawan'.

macam kawa seorang yang aku jumpa tadi. kita tak leh nak puas kan hati semua orang. dan hidup terlalu singkat untuk kita bazir kan dengan sengketa.

salam alaik.

Anonymous said...

kita ajak kwn2 jgn pergi bukan sound directly tp hanya dengan selalu bagi hint dan tunjuk perangai tak setuju benda2 camnie, even pada ehsan pun kita tunjuk. jadi sebenarnya (kononnya) dah ajak byk kwn termasuk ehsan tp memang kita akui tak memadai.... rasulullah terkenal sebagai al amin pun tak cukup ajak org tp perlu berdakwah habis habisan, apakan lagi kita insan biasa.

(last betul kot...)

ihsan_huhu said...

kalau kite x g progrem diorg, camne r kite nk expect diorg dtg prog kite? btol x?

azad said...

u guys seems to be very expressive.

An extrovert kept explaning on and on about the same thing which another extrovert had explained earlier. It's just a matter of re-&-re-emphasizing (read: incorrect) it.

An introvert in the room finally stood up & says..."why dont u guys just shut up.."

*wink*
teeheeee

Hamba said...

sudahla.. cukuplah..
Dah nak puasa dah ni kan.. sy mengajak semua rakan2, sahabat2 handai utk muhasabah diri kita balik.. bertekak pada perkara macam ni, bukan menyelesaikan masalah, kan? cuba kita renung2 balik..

"... boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu. padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui" 2:216

" Hai org2 yg beriman, bertakwalah kepada Allah dan hendaklah setiap diri memperhatikan apa yg telah diperbuatnya utk hari esok(akhirat), dan bertakwalah kpd Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yg kamu kerjakan" 59:18

" sesungguhnya org2 mukmin adalah bersaudara kerana itu damaikanlah antara kedua saudaramu dan bertakwalah kpd Allah supaya kamu mendapat rahmat" 49:10

wallahua'lam. marilah sama2 kita renungkan. sambutlah Ramadhan dengan penuh keberkatan..marilah saling maaf bermaafan.. insyaAllah

Fawaz said...

"ikut sunnah nabi, tak guna kekerasan menegah maksiat" kate ano

"apa yang kau laku kan untuk menghalang perkara ni dari berlaku?" tanye book

"aku pon nak tanye.. abes bende yang "tak keras" korang dah buat?? larikan diri??" signither ask.

aku pulak yg nk cakap... setahu aku, ape yg cikgu agama aku pernah ajar dulu...
lawan maksiat gune tangan...
kalau x mampu gune tangan... gunekan mulut...
dan selemah-lemah iman lawan dgn hati....

tp kalau larikan diri...masuk kategori iman ape???

"mengguna nama family day untuk mengaburi maksiat berleluasa"
terasa hati aku bile bace ayat tu... plan aku nk enjoy lepas da lame bz buat assignment... baru je free n start cuti.. den ade family day... so nk la enjoy...

kalau korang da fikir kalau pg pantai = buat maksiat... xle la korang pg... coz kalau korang pg, sure buat maksiat.. tp kalau plan nk pg utk keindahan alam n relax2... x dosa langsung... malahan dapat pahala coz tengok pantai... aku pg dapat makan free skali... pastu dapat menang bnyk trophy plak... (satu team dgn ihsan_huhu)... lagi untung dari org yg berfikiran sempit...

Senior seUNITEN said...

Sebagai minoriti foundation uniten kat sini, aku pun nak memujuk fawaz (kerana ada kasih padanya bak kata ano).

Memang ano tak patut cakap hal nak cover maksiat tu tp dia kan dia dah definekan “tak bermaksud kata org nak buat maksiat pastu guna nama family day utk cover, cuma nak sampaikan ketidaksukaan pada beberapa elemen family day yg dirasa bercanggah dengan agama”. Maksudnya ano nak cakap dia tak suka sesetengah benda je, bukan melabel-label penganjur mahupun peserta. Harap fawaz jgnlah berkecil hati (mahupun berbesar hati) dgn kata2 org yg tak disengajakan. Cool fawaz cool.

Rasanya istilah melarikan diri yg dipopularkan oleh signither tu tak boleh apply kepada ano sebab ano bukan tinggal di pantai kemudian lari bila ada family day di buat kat situ, cuma tak pergi sebab rasa tak best dan tak selesa. Tp mungkinkah juga ano tinggal di pantai kerana ano nie anak org kaya? who knows hahahaha.

Anyway, kan Australia mahupun Malaysia negara bebas, kalo tak selesa biar dio lah tak dtg. Kalau cakap guna tangan, mulut dan hati, rasanya ano ada guna hati sebab dah clearly mengaku tak setuju ngan some if not all activity yg dilakukan. Mungkinkah itu dikategorikan sebagai mulut?

Apa pun, sokongan sepenuhnya kepada apa2 yg hamba cakap.

Selamat berpuasa.

Fawwaz said...

"clearly mengaku tak setuju ngan some if not all activity yg dilakukan" quote dari senior uniten yg xmo bg name jgk.

aku xle terima dgn ayat 'if not all' yg ko tulis tu...
ko ingat kiteorg x smayg ke? kiteorg sembahyang jemaah la... ke sembayang tu salah? ke kalau org2 masca n umno sembahyang je yg salah?
eh lupe lak, umno n masca buat sume salah, korang je yg buat sume betol...

nak suruh org cool cakap btol2 laa...
pastu kalo nk jadi penakot pg la mampos.. xyah berkasih2 laa..
kalau nk berkasih bubuh la name... jgn jd macam ano yg xde telo (bak kate book, tp mungkin jgk mmg xde telo)...

da la bulan puasa... kutuk org lagi (aku merujuk ko kutuk masca n umno, ko kate if not some, all aktiviti umno n masca salah) aku kutuk org yg cakap x btol, n xde name...

BooK said...

SUDAH LAH TU!!!
aku ingat dah habis!

meh sini aku bagitau korang cara nak panjang-panjang kan benda ni. mamat [minah?] yang tak mau bagitau nama tu. muncul kan diri anda. dan buat sesi penerangan kepada semua orang. atau sesi perbincangan. tak semua orang paham apa yang kau sampai kan.

kalau tak mau. DIAM SUDAH!

kepada budak yang pi family day pun. DIAM SUDAH!

ihsan_huhu said...

aku rs nk diam2 je..tp sbb xstop lagi n tektik membuat post2 lain sebagai umpan xmenjadik..meh aku kasik pendapat aku...
aku bukan nk berhukum..tp terfikir juge persamaan antare 2 situasi ini...

kl kenduri kawen yg mempunyai unsur2 haram dlm tuh, kite xdiharamkan utk pegi situ, tp hanye gugur kewajipan utk pergi.. so aku rs ade similarity...

nk pegi pegi..xnk pegi sudah..
nih pendapat aku je.. otak aku senget gk kadang2...

lufti said...

mmmm, aku senior seuniten sebenarnya. agaknya aku terlalu berpihak kepada ano, jgn marah...

lufti said...

Anyway Ehsan, dah bubuh UniSA, aku lupalah.....

fawwaz said...

k ar... aku minta maaf lufti... bukan berniat nk cakap x elok haritu... tp rase mcm marah haritu coz x bubuh name...
harap hubungan kite x terputus coz msg2 nie...
aku ngaku, mmg ade element yg bercanggah dgn islam hari family day tu.. tp bukan tujuan aku pg situ nk buat maksiat... mmg plan nk enjoy lepas da struggle 8 minggu buat assignment...
sorry.. aku minta maaf bnyk2...

lufti said...

takde bendalah. aku pun tengah struggle buat final yr projek tak habes2 lagi nih.

anyway, memandangkan ramadhan terakhir aku kat bumi adelaide nie, aku nak ucapkan selamat berpose seselamat-selamatnya kpd semua yer --> syahdunya.

teringat pose masa first yr sikit sungguh budak malaysia, sekarang tak sunyi, mana2 jumpa.

Anonymous said...

Great site

http://home-forclosure.eticketsontime.com home forclosure
http://beaded-bracelet.eurocarexpert.com beaded bracelet
http://bathroom-lighting.casinogamefactory.com bathroom lighting
http://chicago-single.casinogamefactory.com chicago single
http://silk-scarf.eurocarexpert.com silk scarf
http://diet-points.asapdeals.com diet points
http://garden-furniture.boulevardprivates.com garden furniture
http://chicago-florist.kisswings.com chicago florist
http://tote-bag.eurocarexpert.com tote bag
http://cpa-course.lysog.info cpa course
http://folding-table.lysog.info folding table
http://replica-handbag.lysog.info replica handbag
http://altima-nissan.lysog.info altima nissan
http://gym-bag.malig.info gym bag
http://adhd-treatment.malig.info adhd treatment

Thanks.